2017. július 25., kedd

Őszibarack és szeder likőr



Hozzávalók:

  • 2 x 30-40 dkg őszibarack és szeder
  • 2 x 1 db csillagánizs
  • 3 - 3 kis darabka fahéj
  • 2 x 10 db szegfűszeg
  • 2 x 0,5 l 96 %-os alkohol
  • 2 x 7 dl víz
  • 2 x 60 dkg cukor
  • 2 x 2 cs. bourbon vaníliás cukor
Elkészítés:
A gyümölcsöt megmossuk.
A barackot kimagozzuk, negyedeljük. A szedret kicsit megmossuk, de csak gyorsan folyóvíz alatt, mert a víz kiviszi belőle a festékanyagot. Igazából csak ha földes én akkor mosok szedret és málnát, egyébként nem.

Egy 2-3 literes üvegbe rakjuk a gyümölcsöket, kissé megnyomkodjuk őket, hogy az ízanyag könnyebben kijöjjön belőlük.
Ráöntjük a tiszta szeszt, félretesszük.
A vízből és a cukorból szirupot főzök. Teljesen kihűtöm.

Mikor kihűlt a szirup ráöntöm az alkoholos gyümölcsre, hozzáadom a vaníliás cukrot. Jól elkeverem és lezárom az üvegeket.
Hűvös helyen 8 hétig így érlelem a likőröket, közben 2-3 naponta összerázom, hogy a gyümölcs keveredjen.
Nem kell kinyitni az üveget, elég összerázni.

8 hét után leszűröm a likőrt, üvegekbe töltöm, és minimum még 2 hónapig hagyom érni. 

Aki most elkészíti, karácsonyra finom likőrrel tudja kínálni a vendégeket.

A gyümölcsöt is üvegekbe rakom, légmentesen lezárom, és felnőtteknek szánt pudingba, süteménybe, vagy szilveszterkor a bólébe teszek belőle.

Magában is lehet csemegézni, de vigyázat, nagyon erős a gyümölcs, sokat nem szabad enni és használni belőle a sütikbe, édességekbe sem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése