2012. október 6., szombat

Vegyes gyümölcsbefőtt




Recept 5 literes üveghez:

Az összes gyümölcsöt, amit szeretnénk, a vegyes befőttbe feldaraboljuk, amit szüksége megpucolunk, kimagozunk. 

Ebben az üvegben alma, körte, mangó, banán, lime, citrom, Kumquat, nektarin, őszibarack, mandarin.



Üvegbe rakjuk. Rétegenként 1 ek. Nádcukorral megszórjuk vagy az is elég, ha a tetejére teszünk kb. 10-15 dkg nádcukrot. 

Vízzel felöntjük, jól lezárjuk, és addig dunsztoljuk, amíg a kompótos üvegben gyöngyözni kezd a víz. Én ebbe nem tettem semmilyen fűszert, ugyanis a mangó fogja adni a fűszeres ízt a kompótnak. Ha nincs mangónk, akkor fahéj és szegfűszeg dukál, ízlés szerint.

Elviekben nem kell tartósítószer, de a tetejére lophatsz egy kis mokkáskanálnyi nátrium- benzoátot, biztos, ami biztos alapon, amennyiben kicsit félősebb vagy az eltevéseknél.

A dunsztban hagyom kihűlni és onnan majd megy végleges helyére.



Természetesen kis 7 dl-es üvegekbe is rakhatod, de nekem megtetszett ez a nagy üveg a boltban és egyet vásároltam, és ebbe mindenképpen vegyes kompótot szerettem volna készíteni.

Kumquat: Amilyen fura a neve, olyan finom az íze ennek a kicsit édeskés, kicsit savanykás, kellemesen frissítő ízű gyümölcsnek. A Kumquat nagyon kicsi: 2-4 cm átmérőjű, tojásdad vagy kerekded formájú. Narancssárga héja a gyümölcshúsról nem leválasztható, de erre nincs is szükség, a kumquatot ugyanis héjastul fogyasztják. A gyümölcs C-vitamin-tartalmánál fogva támogatja szervezetünk védekezőképességét. A Kumquat kitűnő kiegészítő grillezett vagy sült húsokhoz, szárnyasokhoz, vadételekhez, de természetesen gyakran keverik gyümölcssalátába, s a gyümölcslevesnek is kellemes ízt kölcsönöz. Kis mérete és látványos külseje miatt előszeretettel használják ételek díszítésére is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kókusz kocka

  Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg cukor 2 dl tej 1 cs. sütőpor 1 egész tojás 5 dkg vaj 3 ek olvasztott méz citromhéj őrölt fahéj őrölt sze...